Včelí jed

Včelí jed je produkován jedotvornou žlázou  včel. Včely používají jed k obraně včelstva kdy pomocí žihadla vpravují jed do těla vetřelce. Jed  vetřelce může usmrtit, paralyzovat, nebo pouze odehnat, v závislosti na  velikosti škůdce a množství jedu. U lidí je běžná reakce ostrá bolest  a otok kolem vpichu. Velký otok, změna barvy kůže, nevolnost nebo dušnost, jsou příznaky alergické reakce a  je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Žihadlo odstraňujeme vždy vyškrábnutím tak abychom nezmáčkli vyčnívající konec žihadla (jedový váček), došlo by k vymáčknutí zbytku jedu do rány. Na včelí jed si tělo umí při častém kontaktu vytvořit protilátky a tím se snižují následky např. nebývají otoky.

Použití

Jed lze využít při revma nebo onemocnění dny. Nejúčinnější je aplikovat žihadla na postižené místo, ale lze využít například i mast se včelím jedem.